- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.09.2010, 18:10)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fota: Există temeri cu privire la folosirea presei în interes antinaţional
Iulian Fota, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, a declarat, marţi, cu privire la includerea presei în Strategia de Apărare, că au existat "suficiente elemente" pentru a exprima teama că, "undeva în viitor", e posibil să fie folosită puterea presei în interes "antinaţional".
Urmărește
29 afișări
Fota: Există temeri cu privire la folosirea presei în interes antinaţional (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Fota a făcut aceste declaraţii în cadrul unei dezbateri organizate marţi de Grupul pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţii Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent cu privire la "Apărarea drepturilor şi libertăţii presei".
"Când am elaborat acest document, am fost de la început conştienţi că el apare într-un climat de maximă suspiciune, maxim subiectivism. (...) Este pentru prima dată când o Strategie Naţională de Apărare, care este echivalentă cu o strategie de securitate, oferă un rol clar şi vizibil presei în formularea politicii de apărare sau de securitate naţională. Este pentru prima dată când într-un astfel de document se dă un rol clar presei în ceea ce ţine de controlul democratic al politicii de apărare şi de securitate naţională. Toate manualele recunosc un rol presei în formularea politicilor mari naţionale în special în (...) politica de securitate. Noi, pentru prima dată în acest document, din perspectiva statului, recunoaştem faptul că alături de Parlament, mass media este invitată şi încurajată să exercite controlul democratic. (...) Este pentru prima dată din 1990 încoace când un document de genul ăsta recunoaşte deschis că, alături de Parlament, şi mass media are un rol în acest proces", a declarat Fota.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Consilierul prezidenţial a precizat că ideea introducerii paragrafului referitor la presă în Strategia de Apărare a fost acela de a face o radiografie a ţării, nu una a presei.
"Ideea nu a fost să facem o radiografie a presei şi să vedem ce face presa în tot acest context al apărării intereselor şi obiectivelor naţionale, ci să facem o radiografie a întregii Românii. Intenţia noastră a fost (...) să facem o analiză a problemelor mari cu care România ca ţară se poate confrunta în viitor. (...) O astfel de strategie încearcă să anticipeze ce poate fi important pentru noi ca ţară în viitor. Noi aici am exprimat nişte temeri. E posibil ca o astfel de teamă a noastră să nu se confirme, să nu se materialzieze. Rostul unei strategii este să anticipeze viitorul şi să pregătească instituţiile şi oamenii pentru aceste probleme. (...) Nu are nimeni nimic împotriva ideii de critică. Eu nu cred că a fost o perioadă în care s-a putut critica mai liber ca acum. De la început am avut o problemă şi avem în continuare (...) cu minciuna şi cu partea de manipulare, mai ales minciuna şi manipularea care se intersectează cu zona de securitate naţională", a spus Fota.
"Eu nu cred că ce face presa şi ce se întâmplă cu presa e numai treaba presei, atâta timp cât în orice societate democratică presa are un rol important, are putere şi puterea atrage după sine şi responsabilitate. De ce pe partea guvernamentală, unde iarăşi exsită o putere, trebuie să existe o responsabilitate, şi pe partea cealaltă acest lucru nu ar mai fi valabil? Noi am crezut că există suficiente elemente să exprimăm o teamă, teama că undeva în viitor este posibil ca cineva să fie tentat, folosind această putere pe care mass media o are, să o folosească în interes privat şi chiar în interes antinaţional", a mai spus consilierul prezidenţial.
Totodată, el a precizat că "nu pune nimeni la zid presa sau mass-media ca instituţie". "Nu există argument în favoarea acestei afirmaţii. Afirmaţia, dacă se face, se face în mod ipocrit şi cu alte scopuri. Da, în document se face referire la un comportament care noi sperăm să nu aibă loc", a mai spus Fota.
Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată în CSAT.
Potrivit documentului transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.
Comisiile de politică externă ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, la sfârşitul lunii august, textul Strategiei Naţionale de Apărare, menţinând referirea la campaniile de presă ca element de vulnerabilitate.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe